A világon nincs annál bosszantóbb helyzet, amikor a pincében vagy egy süllyesztett kialakítású garázsban megáll a víz egy nagyobb eső vagy olvadás után. Te bokáig jársz a vízben ott, ahol egyébként szárazságnak kellene lennie és felméred, milyen itt tárolt dolog ázott el menthetetlenül és mit érdemes még kimenteni. Ha gyorsan és hatékonyan szabadulnál a problémától, akkor most nagyon jó, ha kéznél van egy szennyvíz szivattyú. 

Ha semmi kedved fejhajtást csapni és szakemberre bízni a víz eltávolításának feladatát, ráadásul úgy érzed, nincs mire várni és azonnal cselekedni kell, akkor mindenképpen szükséged lesz egy olyan szerkezetre, amely leveszi a munka oroszlán részét a válladról. Ezen a ponton viszont felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi alapján lehet kiválasztani a megfelelő szennyvíz szivattyút? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban. 

Miért pont szennyvíz szivattyú?

Mivel egy ilyen szituációban a legjobb esetben sem beszélhetünk tiszta vízről, mindenképpen a szennyvíz szivattyúk között érdemes szétnézned. Ennek kapcsán pedig alapvetően kétféle szivattyú típus jöhet szóba. Az egyik az úgynevezett darabolós szivattyú, a másik pedig a nagy átömlési keresztmetszettel rendelkező változatok.

Mindkettőre egyformán igaz az, hogy darabos szennyvíz szállítására használhatók és nagyobb vízszintes távolság esetén is képesek eljuttatni a folyadékot egyik pontból a másikba még úgy is, ha közben bizonyos magasságot is meg kell ugraniuk. Ezeken belül pedig létezik szabadátömlésű, vágókéses, valamint komplett átemelő verzió is. Vagyis a választék hatalmas, így nem könnyű laikusként kiválasztani azt, amely a leginkább megfelelő. Alapvetően három olyan nagyon fontos tényező van, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe venni ilyenkor. 

1. A teljesítmény 

Az egyik nagyon fontos alappillér ezek közül a teljesítmény. Otthoni használat esetén rendszerint bőven elegendő kisebb teljesítményű szerkezet is, amely igen széles skálán mozog, a 280Watt-tól akár a 2200Wattnál magasabb erejű szerkezetek is léteznek.

2. Az emelési magasság 

A teljesítmény mellett fontos az emelőmagasságot is figyelembe venni, amely érték azt jelenti, milyen magasságokban valósulhat meg a kiemelés. Ha például csak legfeljebb 5-6 méteres emelési magasságra van szükség, – amely egy pince vagy garázs esetében reális is lehet – akkor egy szabad átömlésű járókerekes változat is bőven elég lehet, de ha nagyobb magasságokról van szó vagy méretes maga a nyomó vezeték, akkor érdemes a darálós szennyvízszivattyúk között szétnézni inkább, ezek ugyanis ilyenkor hatékonyabb munkát végeznek. 

3. A szállítási kapacitás 

Ez az adat a szennyvízszivattyúk esetében azt jelöli, hogy a szóban forgó szerkezet hány köbméter szennyvizet képes eljuttatni egy óra alatt A pontból B pontba. Vagyis azt jelzi, hogy milyen gyorsan szabadulhatsz a szorult helyzetedből. Ennek kapcsán azt kell mérlegelni, hogy a zavartalan mindennapokhoz milyen kapacitásra lehet szükséged és ennek megfelelően kiválasztani az ideális típust. 

Amennyiben mindhárom feltétel esetén sikerült meghatároznod a számodra megfelelő arányokat, akkor itt az idő, hogy kiválaszd a paramétereknek megfelelő szennyvízszivattyút a számodra leginkább szimpatikus márkától, amelyeket a Szivattyúalkatrész webáruházában meg is tekinthetsz.  

Innentől kezdve kezdődhet a beüzemelés és a közös munka, bár ilyenkor rendszerint azt reméli az ember, hogy minél kevesebb alkalommal kell majd bevetni az egyébként nagyon praktikus szerkezetet. 

Láthatod, hogy igen sokféle olyan tényező létezik, amelyeket figyelembe kell venni ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális szennyvíz szivattyút, amelyet gond nélkül bevethetsz olyankor, ha tényleg nagy a baj és ázik a pince. Bármelyik típusra is essen a választásod, ha a fentieket figyelembe vetted a vásárlás előtt, akkor biztos lehetsz abban, hogy hosszú távon, zavartalanul folyik majd a munka.